UDKA KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI

4.47 (181 ocen)

  • 2 godz.

W okresie letnim mniej czasu spędzamy w kuchni, mimo to możemy w bardzo szybki sposób przygotować smaczne i pożywne danie z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Polecam więc to danie które należy do dań jednogarnkowych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 - 10 udek kurczaka ( u mnie bez kości)
    2 cebule
    2 marchewki
    1/2 czerwonej papryki
    1 łodyga selera naciowego
    1 biała część pora
    2 ząbki czosnku
    10 - 12 małych ziemniaczków
    1-2 małe cukinie
    1-2 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz
    przyprawa do kurczaka (u mnie "Po staropolsku"
    czerwona paryka w proszku
    tymianek, oregano (opcjonalnie)

Wystaw ocenę:

4.47 (181 ocen)

Udka kurczaka pieczone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, posypać przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Warzywa umyć pokroić na mniejsze części: cebulę w krążki, paprykę w słupki, marchewkę,seler i cukinię na talarki, czosnek na drobno lub przecisnąć przez praskę, ziemniaki na połówki.
  • 3. Część warzyw ułożyć pod mięsem, pozostałą część przykryć udka. Całość posypać solą, pieprzem, papryką słodką- według uznania oregano i tymiankiem. Podlać niewielką ilością wody.Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkryć folię i piec do końca.

Porady

Mięso zaprawione przyprawami możemy przygotować dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak Warzywa Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować