Udka faszerowane marchewką

4.5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Zamiast tradycyjnych udek możemy przygotować takie nadziewane marchewką. To świetna propozycja na rodzinny a także codzienny obiad.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -5 większych udek z kurczaka
    -70 dag marchewki
    -4 łyżki masła
    -sól,pieprz, przyprawa do drobiu,słodka papryka,gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka faszerowane marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka oczyszczamy,płuczemy. Przecinamy wzdłuż i usuwamy kości, zostawiamy największą.
    Udka nacieramy solą,pieprzem,przyprawą do drobiu i odstawiamy do lodówki na noc.
  • 2. Marchewkę obieramy,płuczemy i ścierany na tarce jarzynowej. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę,
    przyprawiamy solą,pieprzem i gałką muszkatołową, dusimy ok. 5 min.
  • 3. Udka faszerujemy marchewką, spinamy wykałaczkami. W taki sposób postępujemy z pozostałymi udkami.
    Przed pieczeniem mięso posypujemy papryką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na ok. 50 min.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka Mięso Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować