3 udka z kurczaka ( duże )
1 duża marchewka
1 duża czerwona cebula
200 g sera feta
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
czosnek granulowany do smaku
chili do smaku
słodka papryka ( do posypania )
Udka faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć, zdjąć z nich skórę ale do końcówki kostki i w tym miejscu kostkę odciąć. Resztę mięsa wytrybować a kości zostawić do ugotowania np. wywaru na zupę. Cebulę i marchew obrać i umyć. W maszynce do mielenia mięsa zmielić mięso z udek, marchew, cebulę oraz fetę na grubym sicie.
2.Do zmielonych składników wbić jajka, dodać bułkę tartą oraz przyprawy i wyrobić masę. Przygotowaną masą napełniać ciasno powstałe po usunięciu mięsa i kości woreczki ze skóry z końcówką kostki. Nadmiar skóry zawinąć i gotowe udka układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną lub masłem. Udka posypać słodka papryką.
3.Naczynie zakryć pokrywką i wstawić je do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 170 stopni a czas na 70 minut. Po upływie 50 minut zdjąć pokrywę naczynia i dalej udka piec do zrumienienia się skórki do końca ustawionego czasu. Po upieczeniu wyjąć udka z naczynia i zostawić na około 5 minut.
4.Potem można już udka pokroić na kawałki aby ładnie się prezentowały na talerzu. Takie udka podawać np. z ziemniakami i mizerią.
Komentarze