Udka BBQ z piekarnika, z kalafiorem i salsą paprykową

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

mięso z piekarnika, ale pachnące dymem dzięki sosom BBQ

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • UDKA -:
    - uda kurczaka, duże: 2 sztuki
    - sól (mała): 1 łyżeczka
    - sos BBQ pikantny: 6 łyżek
    - sos BBQ z miodem: 2 łyżki
    - olej roślinny: 1 łyżeczka
    PURRE -:
    - kalafior biały, nieduży: 0.33 sztuki
    - masło (czubate): 2 łyżki
    - ser twardy Szeneker, starty drobno: 2 łyżki
    - śmietanka słodka 30%: 3 łyżki
    - pieprz ziołowy: 0.33 łyżeczki
    - koperek świeży, posiekany: 2 łyżki
    - sól i cukier do smaku: 3 szczypty
    SALSA -:
    - ogórek gruntowy duży: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - papryka żółta: 0.5 sztuki
    - szalotka: 1 sztuka
    - koperek świeży, posiekany: 1 łyżka
    - ocet ryżowy: 3 łyżeczki
    - sól i cukier do smaku: 4 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka bbq z piekarnika, z kalafiorem i salsą paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. udka opłukałam i osuszyłam - przecięłam każde na dwie części i nacięłam jeszcze kawałki ostrym nożem w kilku miejscach. Lekko je posoliłam i włożyłam do woreczka foliowego. Wlałam sos pikantny i wymieszałam żeby obtoczyć dokładnie mięso. Odłożyłam do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane kawałki kurczaka ułożyłam w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po ok. 20 minutach dolałam 1/2 szkl. gorącej wody. Piekłam dalej, jeszcze ok. 45 minut często polewając sosem. Przed końcem pieczenia posmarowałam mięso sosem miodowym i jeszcze chwilkę piekłam. Ponieważ sosy są z dodatkiem słodu i miodu trzeba uważać żeby nie przypalić mięsa - gdyby się zanadto rumieniło można je przykryć folią aluminiową albo jakąś pokrywką.
  • 2. Kalafiora opłukałam i osączyłam. Podzieliłam na małe różyczki oddzielając łodygę. W garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam pokrojone drobno łodygi i wlałam 1/2 szkl. wody - dusiłam aż były prawie miękkie. Dorzuciłam różyczki i dusiłam do miękkości. W tym czasie płyn prawie odparował. Dodałam śmietankę, pieprz, starty ser, wymieszałam i rozgniotłam kalafiora tłuczkiem do ziemniaków. Można zmiksować na gładką masę, ale ja wolę jak kawałeczki są wyczuwalne. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną cukru. Na koniec dosypałam koperek.
  • 3. Umytego ogórka, razem ze skórką, pokroiłam w drobną kostkę. Tak samo rozdrobniłam kolorowe papryki wcześniej usuwając z nich pestki. Posiekałam szalotkę i wszystko razem wymieszałam. Doprawiłam do smaku octem ryżowym, cukrem i solą, dosypałam koperek.

    Kurczaka podałam na poduszce z kalafiora z dodatkiem salsy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować