Udka bbq z piekarnika, z kalafiorem i salsą paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.udka opłukałam i osuszyłam - przecięłam każde na dwie części i nacięłam jeszcze kawałki ostrym nożem w kilku miejscach. Lekko je posoliłam i włożyłam do woreczka foliowego. Wlałam sos pikantny i wymieszałam żeby obtoczyć dokładnie mięso. Odłożyłam do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane kawałki kurczaka ułożyłam w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po ok. 20 minutach dolałam 1/2 szkl. gorącej wody. Piekłam dalej, jeszcze ok. 45 minut często polewając sosem. Przed końcem pieczenia posmarowałam mięso sosem miodowym i jeszcze chwilkę piekłam. Ponieważ sosy są z dodatkiem słodu i miodu trzeba uważać żeby nie przypalić mięsa - gdyby się zanadto rumieniło można je przykryć folią aluminiową albo jakąś pokrywką.
2.Kalafiora opłukałam i osączyłam. Podzieliłam na małe różyczki oddzielając łodygę. W garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam pokrojone drobno łodygi i wlałam 1/2 szkl. wody - dusiłam aż były prawie miękkie. Dorzuciłam różyczki i dusiłam do miękkości. W tym czasie płyn prawie odparował. Dodałam śmietankę, pieprz, starty ser, wymieszałam i rozgniotłam kalafiora tłuczkiem do ziemniaków. Można zmiksować na gładką masę, ale ja wolę jak kawałeczki są wyczuwalne. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną cukru. Na koniec dosypałam koperek.
3.Umytego ogórka, razem ze skórką, pokroiłam w drobną kostkę. Tak samo rozdrobniłam kolorowe papryki wcześniej usuwając z nich pestki. Posiekałam szalotkę i wszystko razem wymieszałam. Doprawiłam do smaku octem ryżowym, cukrem i solą, dosypałam koperek.
Kurczaka podałam na poduszce z kalafiora z dodatkiem salsy.
Komentarze