Udawane jajka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lekki i delikatny deser idealny dla osób dbających o sylwetkę. Dzięki jogurtowi naturalnemu jest doskonałym źródłem wapnia oraz korzystnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego.

Składniki:

  • (na 6-7 porcji)

    Puszka brzoskwiń 480g
    Jogurt naturalny 400g
    Słodka śmietanka 100ml
    Mleko 200ml
    2 łyzki żelatyny
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    ewentualnie cukier puder lub stewia do smaku

Udawane jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Łączymy jogurt naturalny, śmietankę, cukier waniliowy. Dodajemy przestudzoną żelatynę z mlekiem oraz syrop z brzoskwiń. Ewentualnie możemy dosłodzić do smaku cukrem pudrem jeśli lubimy słodsze desery. Masę wylewamy do pucharków lub małych miseczek. Pozostawiamy do lekkiego stężenia i układamy na środku każdego pucharka polówkę brzoskwini wypukłą strona do zewnątrz. Pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia. Deser doskonale smakuje serwowany z musem z malin lub truskawek.

Notka redakcyjna

PP_04-2014

Komentarze

Podobne przepisy