ucierany śliwkowiec...

0 (0 ocen)

ciasto wspaniale pachnie, jest puszyste i delikatne i szybko się zjada.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • 15 dag masło lub margaryna,
    1/2 szklanki cukier,
    1 torebka cukier waniliowy,
    3 większe jajka,
    1,3/4 szklanki mąka tortowa Basia,
    1 łyżeczka proszek do pieczenia,
    1/2 kg śliwki,
    - w opisie lukier rzadki cytrynowy

Ucierany śliwkowiec... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy przygotowania śliwkowca 1. tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym z 3 minuty.......

    dodać jajka i z 5 minut ucierać mikserem......

    masa ucierana ma "zważoną" konsystencję - ale to nie przeszkadza.......
    do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem ucierać ze 2 minuty..............

    ciasto ma być gęste..............

    dno tortownicy /24cm/ wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką.............

    ciasto rozsmarować szpatułką lub łyżką............

    na wierzchu poukładać gęsto śliwki bez pestek............

    piec w 200C około 40-45 minut..............

    na wierzch do śliwek lubię dodać trochę rzadkiego lukru cytrynowego.............

    lukier: 3 łyżki pudru cukru i wcisnąć tyle soku z cytryny aby lukier był płynny i wymieszać.............

    lukier polać po wierzchu śliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy