Ucierany śliwkowiec... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym z 3 minuty.......
dodać jajka i z 5 minut ucierać mikserem......
masa ucierana ma "zważoną" konsystencję - ale to nie przeszkadza.......
do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem ucierać ze 2 minuty..............
ciasto ma być gęste..............
dno tortownicy /24cm/ wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką.............
ciasto rozsmarować szpatułką lub łyżką............
na wierzchu poukładać gęsto śliwki bez pestek............
piec w 200C około 40-45 minut..............
na wierzch do śliwek lubię dodać trochę rzadkiego lukru cytrynowego.............
lukier: 3 łyżki pudru cukru i wcisnąć tyle soku z cytryny aby lukier był płynny i wymieszać.............
Komentarze