ucieraniec na bogato- z borówkami i kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła po swojemu. Tak więc zwykłe ciasto ucierane z borówkami wzbogaciłam o krem z mascarpone i galaretkę. Klasyczne ciasto w nowym wydaniu. Bogatsza wersja tego, co lubi chyba każdy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    200 g mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej
    150 g cukru pudru
    4 jajka
    200 g masła
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka borówek amerykańskich (lub jagód)
    na krem:
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    na wierzch:
    1 galaretka fioletowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ucieraniec na bogato- z borówkami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Blaszkę wyłożyć papierem, piekarnik nastawić na 180*C. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Ucierając dodawać po jajku. Mąkę wymieszać z budyniem, solą i proszkiem, przesiać i dodać do masy. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć do blaszki. Na wierzchu rozłożyć owoce. Piec około 45 minut, wystudzić.
  • 2. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i połączyć z mascapone. Wyłożyć na ciasto. Na kremie także można ułożyć borówki. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i tężejącą zalać ciasto. Schłodzić. Poza

Porady

Poza sezonem letnim można użyć mrożonych owoców. Ciasto najlepiej upiec dzień przed wykańczaniem kremem, aby dobrze wystygło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Galaretka Jagody Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować