Ucierane ze śliwkami

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto piekła moja Teściowa. Jest puszyste i lekko kwaskowate za sprawą śliwek.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
    1 margaryna (250g)
    3 jajka
    4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    połowa aromatu migdałowego
    1 szklanka cukru kryształu
    5 dużych śliw- mirabelek
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Ucierane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy, dodajemy cukier waniliowy i kryształ, a następnie po jednym jajku. Do utartej masy dodajemy naprzemiennie odrobinę mąki i łyżkę śmietany oraz proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Całość jeszcze raz dokładnie ucieramy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (36x24cm). Śliwki dzielimy na ósemki i układamy na cieście. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st C ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy- wyciągamy. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować