Ucierane ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Pyszne i proste ciasto na każdy dzień.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 gramów masła
    150 gramów cukru
    4 jajka
    350 gramów mąki pszennej
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    2 laski rabarbaru
    Aromat śmietankowy
    Wódka-2 łyżki
    Masło i kasza manna do formy
    Polewa:
    70 gramów deserowej czekolady
    2 łyżki mleka
    Łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myję, usuwam zdrewniałe kawałki, kroję w drobną kostkę,posypuję 50 gramów cukru. Masło ucieram z resztą cukru, dodaję żółtka i aromat śmietankowy. Gdy masa zrobi się niemal biała dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia,dodaję też spirytus. Ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam całość bardzo delikatnie. Ciasto wylewam do keksówki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładam je na 15 minut do lodówki. Na schłodzone ciasto wykładam rabarbar, i piekę je przez 45-50 minut w 175 stopniach.
  • 2. Gdy ciasto się chłodzi szykuję polewę. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej razem mlekiem i masłem. Polewą smaruję zimne ciasto, zostawiam do zastygnięcia.

Porady

Można użyć innych owoców, czy też bakalii

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować