UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ

4.5 (194 ocen)

  • 45 min

Niesamowicie puszyste ... delikatne ... miękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!Do kawy ... do kakao ... do ciepłej herbatki - gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie do dokładkę!Albo i dwie!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * jajko - 4 szt

    * cukier - 150 g

    * mąka pszenna - 250 g

    * olej -1 00 ml

    * proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki

    * cukier wanilinowy - 1 op

    * domowa masa makowa - ok. 150 g
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ucierane z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

    Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a następnie nie przerywając wlewamy po 1 żółtku.

    Dolewamy olej i cały czas miksujemy.

    Wsypujemy mąkę pszesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

    Wlewamy do tortownicy ( 23 cm ) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

    Co kilka centymetrów dajemy kleksik masy makowej ( delikatnie wciskamy ).

    Wkłdamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 40-45 minut.

    ( Piekę 30 minut z termoobiegiem , potem bez ).

    Studzimy!

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować