Ucierane z borówkami

2 (1 ocen)

  • 30 min

Pyszne ciasto pełne owoców.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    3 żółtka
    jajko
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka kefiru
    1/2 szklanki oleju
    Pianka:
    3 białka
    1/2 szklanki cukru
    Kruszonka:
    2 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    Dodatkowo:
    1/2 l borówek
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ucierane z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, jajko i cukier ucierać do momentu aż masa zbieleje. Dodać kefir i olej. Ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do reszty ciasta. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do dużej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na ciasto ułożyć borówki. Piec 25 min w 180 st.
  • 2. Białka ubić, dodać cukier i miksować jeszcze 5 min. Piankę nałożyć na podpieczone ciasto.
  • 3. Składniki na kruszonkę zagnieść i posypać nią piankę.
  • 4. Ciasto piec 20 min.

Porady

Kruszonkę można zrobić na samym początku a piankę w trakcie pieczenia ciasta by nie opadła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować