Ucierane ciasto mojej Mamy

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto szybko się robi, dzięki jogurtowi jest wilgotne. Wszystkim domownikom tak smakuje, że znika błyskawicznie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 4 szkl. mąki pszennej
    - 1 i 1/2 szkl. cukru
    - 5 jajek
    - 25 dkg margaryny
    - małe opakowanie jogurtu greckiego
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - kilogram dowolnych owoców sezonowych

    kruszonka:
    - 1/2 szkl. mąki
    - 1/3 szkl. cukru
    - 2 łyżki masła
    - cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuść margarynę, lekko przestudź.
    Jaja miksuj z cukrem, aż masa zwiększy swą objętość i stanie się jasno żółta.
    Do osobnej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
    Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, naprzemiennie z rozpuszczoną margaryną i jogurtem, miksuj do połączenia się składników.
  • 2. Przygotuj owoce.
    Dużą foremkę posmaruj margaryną i wyłóż papierem do pieczenia (dzięki margarynie papier będzie się lepiej trzymał), wlej 2/3 ciasta, ułóż na nim ponad połowę owoców, na nie wyłóż pozostałe ciasto oraz resztę owoców.
  • 3. Przygotuj kruszonkę: Zagnieć mąkę i masło, dodaj cukry, ponownie zagnieć, gotową kruszonkę rozłóż na wierzchu ciasta.
  • 4. Ciasto piecz w temperaturze 180 st.C. przez ok. 50 min.

Porady

Do ciasta tego nadają się dowolne owoce sezonowe, można wykorzystać 2-3 rodzaje owoców, np. porzeczki i agrest, porzeczki i borówki itp. Przed podaniem, w zależności od upodobań smakowych, ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować