Ucierane ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale.Jednocześnie są mało wymagające,szybkie i łatwe w przygotowaniu. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami.Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami.Delikatne, lekkie i wilgotne ciasto doskonale komponuje się kwaskowatymi śliwkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g twardych śliwek
    250 g masła niesolonego
    350 g mąki pszennej
    60 g mąki ziemniaczanej
    170 g cukru
    120 ml mleka
    50 ml oleju
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    Kruszonka:
    80 g mąki pszennej
    1 cukier wanilinowy
    50 g masła
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Kruszonka:
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
  • 2. Ciasto:
    Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy mąki i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy powoli suche składniki, dodajemy mleko, olej i mieszamy do połączenia się masy. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i układamy śliwki. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy 45 – 50 minut. Ciasto doskonale smakuje zarówno z kawą jak i kubkiem zimnego mleka. Jeśli chcecie wzbogacić deser, do kawałka ciasta można podać gałkę lodów lub odrobinę jogurtu greckiego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować