Ucierane ciasto z truskawkami

5 (143 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

W sezonie na truskawki to ciasto jest zdecydowanie moim ulubionym. Ma same zalety, jest proste w przygotowaniu, tanie, nie za słodkie a jakie pyszne! Ciasto na bazie maślanki jest puszyste, wilgotne i bardzo ładnie rośnie. Serdecznie polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -1 szklanka maślanki
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki oleju
    -2 jaja
    -2,5 szklanki mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -około 0,5 kg truskawek
    -cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Ucierane ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na papierowym ręczniku.
  • 2 2. Jajka ucieramy z cukrem.
  • 3 3. Stopniowo, cały czas ucierając dodajemy maślankę. Następnie, ciągle ucierając wlewamy olej.
  • 4 4. Stopniowo, ciągle ucierając dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy na gładką masę bez grudek.
  • 5 5. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm. Na wierzchu układamy truskawki (większe przekrawamy na pół). Pieczemy przez około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować