Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką

4.48 (153 ocen)

Mięciutkie i słodkie, ze słodkimi letnimi śliwkami – idealne na podwieczorek, a także na deser. Najchętniej zajadam się nim w towarzystwie kubka kakao. A jego przygotowanie to bułka z masłem :)

Składniki:

  • • 3 jajka,
    • 250g masła,
    • 1 szklanka cukru,
    • 2 szklanki mąki,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 budyń waniliowy,
    • Szczypta soli,
    • 10 renklod,
    • KRUSZONKA:
    • 60g masła,
    • ½ szklanki mąki,
    • 5 łyżek cukru,
    • 1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką 1. Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło i rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. Kruszonkę odstawiamy.

  • Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką 2. Śliwki myjemy, osuszamy. Usuwamy z nich pestkę i kroimy w ósemki.
  • Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką 3. Mąkę mieszamy z budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy kilka minut do białości.
  • Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką 4. Wówczas dodajemy po jednym jajku i ciągle ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  • Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką 5. Ciasto wykładamy do okrągłej formy o średnicy 29cm. Na cieście promieniście układamy śliwki.
  • Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką 6. Następnie całość posypujemy kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy i podajemy.
    Życzę smacznego

Porady

1) Do ciasta możemy dodać również inne owoce sezonowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować