Ucierane ciasto z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić w rondlu,odstawić w chłodne miejsce.Owoce umyć, odsączyć na sicie.
2.Cukier,cukier waniliowy,miód,aromat waniliowy utrzeć w makutrze lub mikserem.
3.Mąkę,mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko.Dodać mleko,mieszaninę cukru i jaj,ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Partiami dodawać roztopioną margarynę,ucierać 5-6 minut.
4.Formę o srednicy 28 cm wyłożyć paierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy i wcisnąć morele,aby owoce pokryte były ciastem.
5.Ciasto piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 Stopni C. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać aromatyzowanym cukrem pudrem np. cukrem pudrem z aromatem waniliowym lub cytrynowym.Można tez użyć cukru pudru bez aromatu.
Komentarze