Ucierane ciasto z czereśniami i masą ajerkoniakową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekki, pyszny rozpływający się w ustach

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    3 szkl. mąki
    1 szkl. oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg czereśni
    Masa ajerkoniakowa w proszku
    Mleko do przygotowania masy

Ucierane ciasto z czereśniami i masą ajerkoniakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć na puch z cukrem. Gdy masa będzie puszysta wlewać cienkim strumieniem olej cały czas ucierając mikserem. Przesianą mąkę z proszkiem wsypywać stopniowo do utartej masy mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia posypać czereśniami. Upiec. Zimny placek przekroić na dwie części. Przełożyć uprzednio przygotowaną masą ajerkoniakową.

Porady

Blaszka o wymiarach: 23x35cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy