Ucierane ciasto z agrestem

4.48 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Do ciasta dodaję jogurt, dzięki temu dłużej zachowa świeżość.

Składniki:

  • Ciasto: 100 g masła
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 3 jajka
    ● 2 szkl. maki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
    ● 500 g agrestu
    Kruszonka:
    ● 1/2 szkl. zmielonych migdałów
    ● 3 łyzki maki
    ● 3 łyzki cukru
    ● 2 łyzki miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Stopniowo dodajemy na przemian: jajka, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem. Ciastem wypełniamy forme (o wymiarach 21x26 cm) wyłożona papierem do pieczenia.
  • 2. Agrest oczyszczamy, usuwamy szypułki i równomiernie układamy na cieście.
  • 3. Kruszonka: składniki rozcieramy palcami, aż się połączą, ale będą sypkie. Posypujemy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp. 190 °C.

Porady

Kruszonkę możemy również zrobić ze zmielonymi orzechami laskowymi. Ciasto warto podać z kleksem bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować