Ucierane ciasto serowe i rabarbarem

4.5 (143 ocen)

  • 20 min

Delikatne i miękkie:)

  • 20 min

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Ciasto:
    250g sera z kostki
    100g margaryny
    0,5 szkl cukru + 3 łyżki
    2 szkl mąki – niepełne
    1 jajko
    4 łyżki oleju
    Cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Kilka łodyg rabarbaru
    Cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto serowe i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać z włókien, pokroić w 3 cm paski i zasypać 3 łyżkami cukru. Odlać nadmiar płynu. W między czasie margarynę utrzeć z cukrami na puch dodając po łyżce oleju, wbić jajko. Cały czas miksując dodawać partiami ser, a na końcu mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć rabarbar. Piec ok. 40 - 50 minut w 180 stopniach do zrumienia ciasta. Przestudzony placek posypać cukrem pudrem.

Porady

Rabarbaru można wcześniej nie zasypywać cukrem, ale wówczas należy posypać wierzch ciasta z rabarbarem przed pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować