Ucierane ciasto orzechowe z jabłkami

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Kwintesencja jesieni, która błyskawicznie znika! Ciasto ma w sobie dużo orzechów - tym razem włoskich, jabłka i oczywiście cynamon. Cudownie smakuje i pachnie jesienią.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
    125 g orzechów włoskich
    200 g miękkiego masła
    125 g cukru
    2 jajka
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 średniej wielkości jabłka
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto orzechowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy rozdrabniamy w blenderze na orzechową mąkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ćwiartki jabłek kroimy na cienkie plasterki. Masło ucieramy z cukrem mikserem na puszystą masę. Podczas ucierania stopniowo dodajemy jajka, następnie mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 50-60 minut. Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 26x11 cm. Ciasto kroimy dopiero jak całkowicie wystygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować