Kwintesencja jesieni, która błyskawicznie znika! Ciasto ma w sobie dużo orzechów - tym razem włoskich, jabłka i oczywiście cynamon. Cudownie smakuje i pachnie jesienią.
1 godz. 5 min
Składniki:
100 g mąki pszennej
125 g orzechów włoskich
200 g miękkiego masła
125 g cukru
2 jajka
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 średniej wielkości jabłka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Ucierane ciasto orzechowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy rozdrabniamy w blenderze na orzechową mąkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ćwiartki jabłek kroimy na cienkie plasterki. Masło ucieramy z cukrem mikserem na puszystą masę. Podczas ucierania stopniowo dodajemy jajka, następnie mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 50-60 minut. Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 26x11 cm. Ciasto kroimy dopiero jak całkowicie wystygnie.
Komentarze