Ucierane ciasto brzoskwiniowo-makowe

5 (154 ocen)

  • 20 min

Wilgotne, ale zarazem puszyste ciasto,którymi głównym składnikami są mak i brzoskwinie.

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Składniki:
    6 jajek
    500g mąki
    250g margaryny
    250g jogurtu naturalnego
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka maku
    32g cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto brzoskwiniowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i każdą połówkę pokroić na 5 części.
    Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę, wbijając kolejno jajka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce jogurtu. Na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem, ciasto dokładnie połączyć mikserem. Ciasto podzielić na 2 części do jednej wsypać mak, zmiksować. Jasne ciasto wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, na nie dać ciasto z makiem, ułożyć brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 - 70 minut, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować