Ucierana szarlotka z ananasami

5 (171 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealne ciasto na niedzielne popołudnia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 35x25cm
    Ciasto:
    4 jajka
    250g margaryny
    400g gęstej śmietany 12% lub 18%
    2 szkl mąki
    ¾ szkl cukru
    Cukier waniliowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa owocowa:
    Puszka ananasów
    1 kg jabłek najlepiej szarej renety
    Cukier do smaku
    Cynamon
    2 – 3 łyżki kaszy manny w zależności od wilgotności jabłek
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Szarlotka Desery

Ucierana szarlotka z ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę stopić. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodając powoli śmietanę i chłodną margarynę. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypywać partiami do ciasta, cały czas mieszając mikserem. Na koniec łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Połowę ciasta przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Podpiec na jasnozłoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na niego gorącą masę owocową, przełożyć resztę ciasta. Piec do zrumienienia ciasta w 180 stopniach ok. 30 – 40 minut. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  • 2. Masa owocowa: Obrane jabłka pokroić w niewielkie talarki. Ananasa odsączyć z zalewy pokroić w kostkę. Wszystkie owoce przełożyć do garnka podlać niewielką ilością wody i zagotować. Posłodzić do smaku, dodać kaszę mannę, cynamon i doprowadzić ponownie do wrzenia.

Porady

Do masy owocowej można dodać kilka czerwonych owoców w celu wzbogacenia smaku oraz nadaniu ciastu większej palety barw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować