Ucierana babka z twarogiem

4.49 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pysznej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole.Babkę z twarogiem piekłam pierwszy raz i wyszła bardzo pyszna,puszysta i lekko wilgotna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    20 dag sera białego ( ja użyłam półtłustego )
    półtorej szklanki mąki tortowej
    25 dag masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z połowy cytryny

    Dodatkowo:
    masło do posmarowania foremki
    bułka tarta do oprószenia foremki
    cukier puder do oprószenia babki
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Ucierana babka z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy.Następnie dodajemy ser biały i sok z cytryny,dokładnie ucieramy.
    Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia.
  • Ciasto w formie. 2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  • Upieczona. 3. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.Studzimy i wyjmujemy z formy.
  • Oprószona. 4. Babkę oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować