Pysznej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole.Babkę z twarogiem piekłam pierwszy raz i wyszła bardzo pyszna,puszysta i lekko wilgotna.
1 godz. 30 min
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
20 dag sera białego ( ja użyłam półtłustego )
półtorej szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do oprószenia foremki
cukier puder do oprószenia babki
Ucierana babka z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy.Następnie dodajemy ser biały i sok z cytryny,dokładnie ucieramy.
Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia.
2.Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
3.Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.Studzimy i wyjmujemy z formy.
Komentarze