Ucierana babka puszek

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Niezwykle mięciutka i puszysta babka.Możemy ją upiec na świąteczny stół.Jest szybka,prosta w wykonaniu i zawsze się udaje.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    25 dag masła lub margaryny
    półtorej szklanki cukru
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    6 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki octu 10 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
    cukier puder do posypania babki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Ucierana babka puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy.
  • 2. Dodajemy mąkę tortową,ziemniaczaną,sól,proszek do pieczenia i ocet,dokładnie ucieramy na gładką masę.
  • 3. Ciasto przekładamy do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
  • 4. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
  • 5. Upieczoną babkę studzimy,wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować