"TYSIĄC PŁATKÓW" z KREMEM BUDYNIOWO-ŚMIETANOWYM i TRUSKAWKAMI (MILLEFOGLIE con CREMA CHANTILLY)

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Klasyczne włoskie ciasto, idealne na letnie dni. Chrupiące warstwy ciasta francuskiego z delikatnym lekko cytrynowego kremem i truskawkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • na blaty:
    3 płaty gotowego prostokątnego ciasta francuskiego
    1 jajko
    cukier

    na krem budyniowo-śmietanowy:
    3 jajka
    7 łyżek cukru2 łyżki mąki
    500 ml mleka
    skórka z 1 cytryny lub olejek cytrynowy

    200 ml śmietany kremówki (36%)
    2 łyżki cukru pudru

    dodatkwo:
    ok. 300 g truskawek
    mięta
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

"tysiąc płatków" z kremem budyniowo-śmietanowym i truskawkami (millefoglie con crema chantilly) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i dokładnie ponakłuwać (np.widelcem).Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
    Nagrzać piekarnik do 200°C i piec na złoty kolor. Wystudzić ( bez przykrycia, w ten sposób nie zmiękną i ciasto będzie chrupiące).
  • 2. Przygotować krem budyniowy. Do dość dużego garnka wlać mleko (włożyć skórkę z cytryny, tylko żółtą część, biała jest gorzka!) i doproawdzić do wrzenia, a następnie wyłaczyć ogień. W misce ubić trzepaczką cukier z jajakami (do momentu uzyskania puszystej konsystencji). Następnie dodać przesianą mąkę oraz szczypte soli i połączyć z ubitymi z cukrem jajkami.
    Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzane mleko (wyciągnąć skórkę cytrynową), ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.
    Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2-3 min. Wystudzić krem od czasu do czasu mieszając lub przykryć przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.
  • 3. Ubić z cukrem zimną śmietanę i delikatnie wymieszać z zimnym kremem budyniowym.
  • 4. Truskawki pokroić na małe kawałeczki, jedną zostawić do dekoracji.
  • 5. Składanie ciasta.Na talerzu ułożyć pierwszy prostokąt ciasta, posmarować połową kremu (można wyciskać go za pomocą worka cukierniczego), posypać połową pokrojonych truskawek, przykryć kolejnym prostokątem i powtórzyć czynności (1/2 kremu i truskawki). Przykryć ostatnią warstwą. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  • 6. Przed podaniem ciasto obficie posypać cukrem pudrem, udekorować truskawką i miętą.

Porady

Ciasta przechowuje się i zachowuje swoją kruchość przez max.2 dni w lodówce. Ciasto można przygotować ze wszyskimi owocami sezonowymi. Krem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować