Tymiankowy Morszczuk

0 (0 ocen)

A może ktoś ma ochotę na rybkę ?Wyszła wspaniała i soczysta.Polecam :-)

Składniki:

  • 2 sztuki morszczuk świeży (tuszki)
    2 łyżeczki tymianek
    1/2 łyżeczki soli ziołowej
    pieprz kolorowy (wg.uznania)
    3 ząbki czosnku
    Nać pietruszki (2-3 małe gałązki)
    1 grubszy plaster cytryny
    3 plastry masła
    oliwa do posmarowania naczynia

Tymiankowy morszczuk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tymiankowy Morszczuk 1. Rybę myjemy,oczyszczamy i robimy na niej nacięcia w trzech miejscach z obu stron.Czosnek obieramy.Dwa ząbki kroimy na połowe a trzeci w kostkę.W nacięcia wciskamy kawałki masła.
  • Tymiankowy Morszczuk 2. Środek ryby solimy i pieprzymy,następnie wkładamy pietruchę i po dwa ząbki przecięte na pół czosnku.Wierzch ryby posypujemy tymiankiem z obu stron.Tak przygotowaną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.Wierzch posypujemy czosnkiem pokrojonym w kostke i kropimy cytryną.Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra) i pieczemy 25 minut. Potem odkrywamy i podpiekamy około 7-8 minut z termoobiegiem i gotowe. Podajemy z czym kto lubi

    SMACZNEGO :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy