Tymiankowe udka

0 (0 ocen)

Pyszne udka pieczone w tymianku świeżym i suszonym oraz z dodatkiem świeżego cząbru i majeranku.

Składniki:

  • 3-4 udka
    1 łyżka suszonego tymianku i kilka gałązek świeżego
    sól
    pieprz świeżo mielony
    szczypta chilli w proszku
    przyprawa do kurczaka
    oliwa tymiankowa lub olej rzepakowy
    kilka gałązek majeranku i cząbru (można pominąć)
    3 ząbki czosnku

Tymiankowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, osuszyć i przeciąć na pół, natrzeć porządnie przyprawami i suszonym tymiankiem, skropić oliwą i włożyć do lodówki na 3-5 godzin. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, obłożyć świeżymi gałązkami ziół i czosnkiem pokrojonym na pół. Piec 1-1,2 godziny na złoto w temperaturze 220 stopni (piekarnik gazowy)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy