Tymiankowa pierś z zielonym puree z bloczkami ziemniaków

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Lekkie danie inaczej podane... Niby ziemniak ale fikuśny ;)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - groszek konserwowy: 150 gramów
    - rosół z kurczaka: 100 mililitrów
    - ziemniaki duże: 3 sztuki
    - sałata lodowa (garść posiekanej sałaty): 1 sztuka
    - cebula czerwona mała: 1 sztuka
    - pół marchewki: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - tymianek suszony (lub 1 gałązka świeżego): 1 łyżka
    - oliwa extra virgin: 8 łyżek
    - sól i świeżo zmielony pieprz: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree

Tymiankowa pierś z zielonym puree z bloczkami ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie piersi:
    Do miski wlać sok z połowy cytryny, wsypać szczyptę soli. Mieszać aż kwas rozpuści sól. Dodać odrobinę pieprzu i suszony tymianek. "Ugnieść" delikatnie łyżką tymianek aby oddał swój aromat. Oczyszczone mięso obtoczyć marynatą. Polać łyżką oliwy. Grillować pierś na bardzo dobrze rozgrzanej patelni aż będzie miała złoty kolor z obu stron.
    Z racji tego, że pierś nie była rozbijana na cieńszą sztukę, można po przełożeniu ją na drugą stronę przykryć folią aluminiową (podlewając najpierw połową rosołu). Dzięki temu będzie w środku soczysta.
  • 2. Ziemniaki:
    Pokroić surowe ziemniaki na 4 różne kawałki - bloczki (prostopadłościany). Gotować ziemniaki aby w środku były delikatnie surowe. Gotować oczywiście stopniowo wrzucając ziemniaki od największego po najmniejszy. Po ugotowaniu na rozgrzanej oliwie smażyć z dwóch stron na złoto (można sypnąć delikatnie solą i pieprzem dla smaku).
  • 3. Puree z groszku:
    W małym rondelku dusić przez ok. 10 minut groszek. Zmiksować blenderem albo przetrzeć przez drobne sito groszek dodając stopniowo pozostałą część rosołu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Ubieranie sałatki:
    W dużej misce zrobić klasyczny sos vinegrette w proporcji 1/3 kwasu, 2/3 oliwa, odrobina soli i pieprzu. Rozprowadzić sos dookoła miski. Wrzucić sałatę, bardzo cieńko posiekaną cebulkę i niemalże przeźroczyste płatki marchewki. Ubrać sałatkę - wymieszać rękami wszystkie składniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować