Tymiankowa pierś z zielonym puree z bloczkami ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie piersi:
Do miski wlać sok z połowy cytryny, wsypać szczyptę soli. Mieszać aż kwas rozpuści sól. Dodać odrobinę pieprzu i suszony tymianek. "Ugnieść" delikatnie łyżką tymianek aby oddał swój aromat. Oczyszczone mięso obtoczyć marynatą. Polać łyżką oliwy. Grillować pierś na bardzo dobrze rozgrzanej patelni aż będzie miała złoty kolor z obu stron.
Z racji tego, że pierś nie była rozbijana na cieńszą sztukę, można po przełożeniu ją na drugą stronę przykryć folią aluminiową (podlewając najpierw połową rosołu). Dzięki temu będzie w środku soczysta.
2.Ziemniaki:
Pokroić surowe ziemniaki na 4 różne kawałki - bloczki (prostopadłościany). Gotować ziemniaki aby w środku były delikatnie surowe. Gotować oczywiście stopniowo wrzucając ziemniaki od największego po najmniejszy. Po ugotowaniu na rozgrzanej oliwie smażyć z dwóch stron na złoto (można sypnąć delikatnie solą i pieprzem dla smaku).
3.Puree z groszku:
W małym rondelku dusić przez ok. 10 minut groszek. Zmiksować blenderem albo przetrzeć przez drobne sito groszek dodając stopniowo pozostałą część rosołu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4.Ubieranie sałatki:
W dużej misce zrobić klasyczny sos vinegrette w proporcji 1/3 kwasu, 2/3 oliwa, odrobina soli i pieprzu. Rozprowadzić sos dookoła miski. Wrzucić sałatę, bardzo cieńko posiekaną cebulkę i niemalże przeźroczyste płatki marchewki. Ubrać sałatkę - wymieszać rękami wszystkie składniki.
Komentarze