Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Soczysta i aromatyczna pierś z kaczki podana z sosem śliwkowym oraz podsmażanymi ziemniakami. Danie możemy serwować nie tylko na specjalne okazje.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki
    1 ząbek czosnku
    2 ziarna jałowca
    1 łyżeczka tymianku
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka oleju

    sos śliwkowy
    8-10 śliwek węgierek
    szczypta pieprzu cayenne
    1 łyżka białego wytrawnego wina

    dodatkowo
    3-4 ziemniaki
    1/2 łyżeczki tymianku
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa. Czosnek drobno szatkujemy, mieszamy z rozgniecionym jałowcem, tymiankiem, pieprzem oraz olejem.
  • 2. Pierś oczyszczamy, nacinamy skórę i posypujemy solą. Wcieramy w mięso marynatę, zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy w chłodnym miejscu na 1 godz.
  • 3. Kaczkę kładziemy na zimnej patelni, skórą do dołu, aby tłuszcz wytopił się a nie pozostał w środku. Smażymy około 6-7 minut z obu stron.
  • 4. Gotowe mięso przekładamy na deskę aby "odpoczęło".
  • 5. Ze śliwek wyjmujemy pestki, miksujemy. Podgrzewamy z odrobiną pieprzu cayenne i wina. Kiedy alkohol odparuje sos jest gotowy.
  • 6. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, odcedzamy i odparowujemy. Posypujemy tymiankiem i obsmażamy na maśle.
  • 7. Pierś podajemy pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu i podsmażonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować