Tymbaliki drobiowe to przystawka,które bardzo ładnie prezentuje się na stole.Bardzo dobrze sprawdza się na różnego rodzaju domowych imprezach i spotkaniach
Tymbaliki z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo,studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.Szyjkę i ugotowaną marchew i kroimy w kostkę.Kukurydzę i groszek odcedzamy.W małych miseczkach lub foremkach silikonowych układamy jajka i warzywa.Rosół doprowadzamy do wrzenia.Dodajemy zmiażdżony czosnek i liść laurowy.Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.Rosół przecedzamy przez sito,aby był klarowny.Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Pamiętajmy,że doprawiając rosół solą,powinien nam się wydawać za słony.Gdy zastygnie,zmienia smak.Po dodaniu żelatyny rosołu już nie gotujemy.Tak przygotowanym wywarem zalewamy przygotowane warzywa z szynką.Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze