Takie dietetyczne galaretki efektownie wyglądają i świetnie smakują.
Składniki:
mały kurczak
mała porcja włoszczyzny
cebula
1/2 szkl. groszku z puszki
mały słoik pikli, np. kalafior, ogórki
7 łyżeczek żelatyny
liść laurowy
3 ziarna ziela ang.
sól, pieprz
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
Tymbaliki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka przekrawamy na pół, myjemy. Włoszczyznę oczyszczamy. Cebulę obieramy, przekrawamy i opiekamy nad ogniem. Warzywa, mięso,
liść i ziele gotujemy w litrze wody 30 minut. Doprawiamy. Kurczaka wyjmujemy, mięso oddzielamy od skóry i kości. Kroimy. Wywar przecedzamy
i doprawiamy.
2.Żelatynę namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody. Dodajemy do gorącego wywaru i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do stężenia.
3.Groszek i pikle osączamy. Pikle kroimy. Do jednorazowych kubków wkładamy pokrojoną marchewkę z wywaru, mięso, groszek, pikle i natkę. Wlewamy tężejący wywar i wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki
wyjmujemy z kubków. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Komentarze