Tygrysie faworki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dla znudzonych zwykłymi faworkami.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 jajka
    1 żółtko
    160g śmietany 18%
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka ciemnego kakao
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Tygrysie faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić ciasto. Gdy stanie się gładkie i jednolite ubijać wałkiem przez ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Każde z ciast rozwałkować na grubość ok. 5mm, nałożyć je na siebie i ponownie rozwałkować na grubość ok. 3mm. Za pomocą radełka wyciąć paski o długości ok. 6cm i szerokości ok. 2cm. W środku zrobić niewielkie nacięcie i przeciągnąć jeden z końców przez otwór. Smażyć na gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy