Twarogowiec gryczany

0 (0 ocen)

Szybka babka z dodatkiem białego sera.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki gryczanej
    250g mielonego twarogu
    3/4 szklanki cukru
    150g oleju rzepakowego
    4 jajka
    kilka kropel aromatu migdałowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    polewa/lukier:
    1/3 szklanki cukru pudru
    odrobina wrzątku

Twarogowiec gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej miksujemy z cukrem, dodając stopniowo twaróg, jajka oraz aromat migdałowy.Gdy składniki dokładnie się połączą, do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
    Wszystko mieszamy łyżką, a następnie ciasto przelewamy do formy (użyłam formy - keksówki).
    Pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku około godziny.
  • 2. Gdy babka się upiecze, studzimy ją lekko.
    Szykujemy lukier mieszając cukier puder z odrobiną wrzątku - naprawdę nie trzeba dawać dużo wody, cukier puder swobodnie się w niej rozpuści. Najlepiej na początku dodać łyżkę wody, wymieszać i dopiero dodawać według potrzeb więcej wrzątku.
    Gdy uzyskamy już lukier (gładki, bez grudek) polewamy nim ciasto.
  • 3. Odstawiamy babkę do momentu aż polewa całkowicie zastygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy