Twarogowe rożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z masłem i twarogiem, dodać śmietanę, żółtko i cukier puder. Zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Jabłka umyć, obrać, przepołowić, oczyścić i pokroić w ćwiartki. Białko ubić na sztywną pianę. Ciasto rozwałkować możliwie cienko, pokroić w kwadraty, na każdym kwadracie położyć na środku cząstkę jabłka, a na niej umieścić kleks piany i szczyptę cynamonu. Na jednym rogu kwadratu zrobić ostrym nożem nacięcie, przez które przewlec przeciwległy róg ciasta. Rożki wstawić do gorącego piekarnika na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilowym.
Komentarze