Twarogowe rożki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Daniem tym urzekam najbliższych podczas rodzinnych przyjęć

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto: 50 dkg mąki pszennej ( zalecana krupczatka ), 15 dkg masła, żółtko, 15 dkg półtłustego twarogu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, czubata łyżka cukru pudru, tłuszcz do blachy

    Nadzienie: kilka dużych winnych jabłek, białko z jednego jajka, łyżeczka cynamonu

    Do dekoracji: cukier puder, cukier waniliowy

Twarogowe rożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem i twarogiem, dodać śmietanę, żółtko i cukier puder. Zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
    Jabłka umyć, obrać, przepołowić, oczyścić i pokroić w ćwiartki. Białko ubić na sztywną pianę. Ciasto rozwałkować możliwie cienko, pokroić w kwadraty, na każdym kwadracie położyć na środku cząstkę jabłka, a na niej umieścić kleks piany i szczyptę cynamonu. Na jednym rogu kwadratu zrobić ostrym nożem nacięcie, przez które przewlec przeciwległy róg ciasta. Rożki wstawić do gorącego piekarnika na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy