Twarogowe placuszki

0 (0 ocen)

Pyszne placuszki, które lubią nie tylko dzieciaki :)

Składniki:

  • - 500 g twarogu;
    - 3 łyżki drobnego cukru;
    - 1 opakowanie cukru waniliowego;
    - 2 jajka;
    - 150 g mąki tortowej;
    - masło lub olej do smażenia;
    - sól.

Twarogowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg umieść w misce i rozdrobnij go widelcem. Kolejno do sera dodaj jajka, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy oraz mniej więcej 100 g mąki. Zagnieć ciasto.
    Resztę mąki wysyp na stolnicę, przełóż ciasto z miski, pozagniataj jeszcze chwileczkę (w razie konieczności dosyp troszeczkę mąki), a następnie rozwałkuj na płat o grubości około 1 cm.
    Za pomocą szklanki lub dowolnej foremki wykrój placuszki. Obtocz je w pozostałej na stolnicy mące.
    Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju/masła, partiami wkładaj placuszki i opiekaj z dwóch stron na złoty kolor. W razie potrzeby dolewaj kolejne łyżki oleju.
    Od razu po upieczeniu podawaj na stół. Placuszki można oprószyć cukrem pudrem lub smarować ulubionymi konfiturami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy