Ciasto:
- 250 g twarogu
- kostka margaryny
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- jajko
Farsz warzywny:
-500 g pieczarek
- 1 cebula biała
- po 4 łyżki kukurydzy i zielonego groszku
- 1/2 papryki czerwonej
- 160 g sera żółtego
- przyprawy - sól i pieprz
Twarogowe koperty z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz warzywny: Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce, poddusić na oleju. Cebulę obrać, posiekać dodać do pieczarek. Dodać kukurydzę i groszek oraz pokrojoną drobno paprykę. Chwilę dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia, do ostudzonego farszu dodać stary na dużych oczkach ser żółty.
2.Ciasto: twaróg bardzo drobno pokruszyć, wymieszać widelcem z mąką. Dodać roztopioną i ostudzoną margarynę, jajko i sól. Zagnieść gładkie ciasto.
3.Ciasto rozwałkować na prostokątny placek ok 5 mm, pociąć na kwadraty, na każdy nakładać po łyżce nadzienia. Zlepić rogi do góry. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 minut w 180 stopniach.
Komentarze