Efektowne ciasto bez pieczenia z aromatyczną czekoladą i malinami z pewnością zaskoczy Twoich gości i rodzinkę!
Składniki:
70 g okrągłych biszkoptów
30-35 g masła
1 łyżka żelatyny
200-220 g twarogu domowego
100 ml śmietanki 36%
cukier puder wg smaku
50 g czarnej czekolady
pół szklanki maliny
listki mięty do dekoracji
Twarogowe ciasto (bez pieczenia) z czekoladą i maliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdrobnij biszkopt i połącz z miękkim masłem. Dokładnie wymieszaj. Masa będzie podobna do mokrego piasku.
2.Na dwie małe foremki lub jedną dużą o średnicy 16 cm wyłóż na dno masę biszkoptową. Odstaw do lodówki.
3.Żelatynę zamocz w zimnej gotowanej wodzie. Zostaw aby napęczniała. Twaróg przetrzyj przez sito. Zimną śmietankę ubij mikserem, dodając częściami cukier puder. Ja dałam 3-4 łyżki. Czekoladę należy roztopić na wodnej bani do uzyskania jednolitej masy i odstawić lekkiego ostygnięcia. Ciepłą czekoladę częściami dodawaj do twarogu, cały czas miksując. Dodaj żelatynę, wcześniej roztopioną na wodnej bani aby była ciepła, cały czas mieszając. Dodaj ubitą śmietankę. Wymieszaj.
4.Wypełnij masą foremki/foremkę.
5.Wyrównaj wierzch i wyłóż maliny. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
6.Przed podaniem wyjmij delikatnie deser z foremki.
7.Udekoruj cukrem pudrem i listkami świeżej mięty.
Komentarze