Twarogowe ciasto (bez pieczenia) z czekoladą i maliną

0 (0 ocen)

Efektowne ciasto bez pieczenia z aromatyczną czekoladą i malinami z pewnością zaskoczy Twoich gości i rodzinkę!

Składniki:

  • 70 g okrągłych biszkoptów
    30-35 g masła
    1 łyżka żelatyny
    200-220 g twarogu domowego
    100 ml śmietanki 36%
    cukier puder wg smaku
    50 g czarnej czekolady
    pół szklanki maliny
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Twarogowe ciasto (bez pieczenia) z czekoladą i maliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xo4g8a 1. Rozdrobnij biszkopt i połącz z miękkim masłem. Dokładnie wymieszaj. Masa będzie podobna do mokrego piasku.
  • image-0yxuwg9 2. Na dwie małe foremki lub jedną dużą o średnicy 16 cm wyłóż na dno masę biszkoptową. Odstaw do lodówki.
  • image-1n4hjqt 3. Żelatynę zamocz w zimnej gotowanej wodzie. Zostaw aby napęczniała. Twaróg przetrzyj przez sito. Zimną śmietankę ubij mikserem, dodając częściami cukier puder. Ja dałam 3-4 łyżki. Czekoladę należy roztopić na wodnej bani do uzyskania jednolitej masy i odstawić lekkiego ostygnięcia. Ciepłą czekoladę częściami dodawaj do twarogu, cały czas miksując. Dodaj żelatynę, wcześniej roztopioną na wodnej bani aby była ciepła, cały czas mieszając. Dodaj ubitą śmietankę. Wymieszaj.
  • image-1bf7oqt 4. Wypełnij masą foremki/foremkę.
  • image-199vkrf 5. Wyrównaj wierzch i wyłóż maliny. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  • image-22mboa5 6. Przed podaniem wyjmij delikatnie deser z foremki.
  • image-1dkevq1 7. Udekoruj cukrem pudrem i listkami świeżej mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować