Twaróg śniadaniowy

0 (0 ocen)

Nie ma to jak ser własnej roboty...

Składniki:

  • - 2 litry krowiego mleka
    - 2 łyżki śmietany
    - 2 rzodkiewki
    - przyprawy: sól

Twaróg śniadaniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mleko krowie (najlepiej nie ze sklepu tylko od gospodarza) przelewamy do garnka i zostawiamy dopóki się nie zsiądzie.
    2. Następnie zsiadłe mleko podgrzewamy do ok. 60 stopni. NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ!!!
    3. Czekamy aż podgrzane mleko wystygnie i odcedzamy je na pielusze tetrowej lub gazie. Nie możemy zbyt długo odcedzać, żeby ser nie był suchy.
    4. Do sera dodajemy sól, śmietanę oraz posiekaną rzodkiewkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy