Tutti Frutti

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tym deserem zajadaliśmy się w dzieciństwie, w niedzielne popołudnia. Najlepiej smakuje z sezonowymi,zebranymi we własnym ogródku owocami ale ja wykorzystałam głównie mieszankę owoców z puszki oraz mrożone truskawki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczeni

    Owoce z puszki lub dowolne owoce sezonowe
    2 galaretki o tym samym smaku
    250ml śmietany kremówki
    cukier
    5 dag pistacji
    opcjonalnie mieszankę orzechów i rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tutti frutti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę,podczas ubijania stopniowo dodawać cukry.Połączyć z żółtkami.Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem
    do pieczenia.Piec w 180C na złoty kolor.Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.Ostudzić.
    Ciasto pokroić w średniej wielkości kostkę, wyłożyć dno miski następną warstwą będą owoce(duże kawałki jak krąki ananasa pokroić).Owoce zalać
    galaretką przyrządzoną według przepisu na opakowaniu.Kiedy deser zastygnie na górę wyłożyć ubitą z cukrem śmietankę kremówkę.Całość posypać pokruszonymi pistacjami.

Porady

Biszkopt wystarcza średnio na 2 lub 3 miski.Galaretka nie stężeje jeżeli zalejemy nią owoce kiwi lub kawałki świeżego ananasa.Warstwę owocową możemy wymieszać z orzechami i rodzynkami. Deser bardzo ładnie prezentuje się w przezroczystej misie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować