Składniki:
150 g margaryny KASIA
¾ szklanki cukru
4 jajka (osobno żółtka osobno białka)
1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki przyprawy do pierników
60 ml wrzącej wody
1 łyżka kawy sypanej
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
ok. 1 – 2 łyżki wrzącego mleka
1 łyżka spirytusu lub wódki
Wszystkie składniki na lukier dokładnie ze sobą połączyć (żeby nie było grudek).
Tureckie księżyce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę zaparzyć po ,,turecku”: do szklanki dać łyżkę kawy sypanej,
zalać wrzątkiem i przykryć.
Po ostudzeniu przecedzić przez sitko.
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao,
sodę i przyprawę do pierników wymieszać ze sobą.
2.KASIĘ z cukrem zmiksować na biały puch, dodawać po jednym żółtku
i połączyć mikserem całość.
(białka schłodzić w lodówce wtedy lepiej się ubiją).
Następnie dodawać małymi porcjami suche składniki na przemian
z kawą i utrzeć na jednolitą masę.
3.Białka wyjąć z lodówki i ubić na sztywno, następnie przełożyć
do masy i delikatnie przemieszać.
Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm posmarować tłuszczem
wyłożyć papierem do pieczenia.
4.Wylać na całość ciasto, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni
około 30-35 minut (ja piekłam 30 minut).
5.Po wyjęcie z piekarnika z ciasta zdejmujemy papier do pieczenia.
Następnie na ciepłe ciasto wylać od razu przygotowany lukier
i dobrze rozsmarować na całej powierzchni,posypać wiórkami kokosowymi.
6.Z gorącego ciasta z mokrym lukrem od razu wykrawać szklanką księżyce
(przykładamy na cieście nie całą szklankę tylko większą połowę i dociskamy).
Pozostawić do wystudzenia.
Komentarze