Turecki borek

4.45 (175 ocen)

Szybko i smacznie,coś dla miłośników szpinaku

Składniki:


  • 20 płatów ciasta typu yufka/filo
    1/2 szklanki sera feta
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    ok. 450 g szpinaku (użyłam mrożonego)
    sól,pieprz
    czarnuszka lub sezam
Wystaw ocenę:

4.45 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Turecki borek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rozmrożonego szpinaku dodaj ser,sól i pieprz do smaku,wymieszaj.
    W mniejszej misce rozbij jajka,dodaj mleko,oliwę i wymieszaj.
    Średniej wielkości blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem. Nałóż pierwszy płat ciasta i posmaruj jajkiem.Zrób tak z kolejnymi warstwami ciasto,w sumie 9 płatów.
    Na 10 płacie wyłóż szpinak,rozprowadź i wyrównaj. Masło pokrój w drobną kostkę i rozłóż na szpinaku.
    Połóż resztę płatów ciasta pamiętając o smarowaniu ich jajkiem.
    Gdy skończy nam się ciasto resztę jajka rozsmaruj na wierzchu. Ciasto pokrój w kwadraty,posyp czarnuszką lub sezamem.
    Gotowy borek wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy ok 30-35 minut.

Porady

turecki borek z fetąi szpinakiem,borek,szpinak,feta,ciasto yufka,filo,sezam,kuchnia turecka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować