Turecka zapiekanka z ciecierzycy

0 (0 ocen)

Turecka zapiekanka z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej.

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
    4 ząbki czosnku
    5 łyżek soku z cytryny
    3 łyżki pasty z sezamu- tahini
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka mielonego kuminu
    3 łyżki oliwy z oliwek
    4 łyżki sezamu
    1/2 łyżeczki chilli w proszku
    1 łyżeczka soli

Turecka zapiekanka z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Turecka zapiekanka z ciecierzycy 1. Ciecierzycę z puszki odsączamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, kumin, jogurt, pastę sezamową i sól. Całość dobrze mieszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy sezamem i chilli. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut. Gotowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy