Turecka czorba

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój brat przywiózł ten przepis z podróży po Turcji.

Składniki:

  • 30 dag czerwonej soczewicy
    3 marchewki
    pietruszka
    1/2 średniego selera
    1/2 pora
    posiekana cebula
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    sól, pieprz
    ostra mielona papryka
    6 listków mięty (ew. łyżeczka suszonej)
    majeranek
    oliwa
    50 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
    grzanki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Turecka czorba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora oczyszczamy i drobno kroimy. Warzywa zalewamy 3 l wody i gotujemy ok. 20 minut.
  • 2. Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy czosnek. Podsmażamy i przekładamy do
    zupy. Soczewicę płuczemy, osączamy i dodajemy do warzyw. Gotujemy ok. 15 minut. Wlewamy 3 łyżki oliwy i doprawiamy solą, majerankiem, pieprzem i papryką. Dodajemy miętę. Miksujemy na gładko.
  • 3. Przed podaniem do każdej porcji wsypujemy grzanki. Skrapiamy oliwą i śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Soczewica czerwona

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować