Tulipan

4.5 (195 ocen)

  • 30 min

Przepis ten gości w mojej rodzinie od kilku lat, ciasto zawsze wychodzi ,jest bardzo proste w wykonaniu, a smak sam mówi za siebie.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO

    -6 jajek
    -1 1/2 szkl. Mąki
    -1 szkl. Cukru
    -3/4 szkl. Oleju
    -1 Cukier Wanilinowy
    -2 łyżeczki Proszku do Piecznia
    -1 łyżeczka Kakao
    -3 łyżeczki Kisielu Wiśniowego

    SKŁADNIKI NA MASĘ:

    1/2 l Śmietany 18%
    2 galaretki agrestowe(rozpuścić w 2 szkl. wody)
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretka
    Przed pieczeniem warto już przygotować sobie galaretkę,która potrzebije czasu na ostygnięcie.

    CIASTO
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier wanilinowy, następnie dodajemy żółtka cały czas miksując.Miksujemy.Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenie i mieszamy drewnianą łyżką.Dodajemy olej i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.Po wykonaniu ciasta na biszkopt dzielimy je do 3 miseczek w każdej miseczce po równo.Do jedej miseczki dodajemy 2 łyżki mąki, do drugiej 1 łyżeczkę kakao i do 3 miszeczki kisiel.Mieszamy zawartość miseczek.
    Przygotowujemy blachę,którą natłuszczamy i wykładamy papierem.Na środku robimy kleksy z ciasta zaczynajac od białego nastepnie kakaowe i różowe, nakłądamy je łyżką. Ciasto bedzie się rozpływało po blasze tworząc koła. Ciasto pieczemy na 180 C 30 min. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i później przekrajamy biszkopt.

    MASA:
    Śmietanę miksujemy przez kilka minut po czym dodajemy tężejacą galaretkę.Mieszamy do uzyskania jedolitej masy.Masą przkładamy biszkopt.

    Na koniec ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do cista możemy wykorzystać zarówno inny kolor galaretki ,ale zielona najlepiej smakuje w tym cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować