Tulipan

5 (155 ocen)

  • 60 min

Cztery rodzaje ciasta które tworzą piękne kolorowe ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto;
    -2 szkl cukru pudru
    - 5 jajek
    -2,5 szkl mąki pszennej'
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szkl przegotowanej wody
    -1 szkl oleju słonecznikowego
    -1 kisiel cytrynowy
    -1 kisiel wiśniowy
    -0,5 szkl maku
    -3 łyżki kakao

    Krem;
    -0,5 lutra śmietany 30%
    -1 szkl cukru pudru
    -2 galaretki cytrynowe
    -1 galaretka truskawkowa
    -1 galaretka agrestowa
    -1 galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Ubić żóltka gdy masa będzie już biała dodać porcjami cukier i dokładnie wymieszać. Dodać porcjami wodę i olej. Gdy wymieszamy wszystko dodać wymieszaną z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ubic pianę z białek i dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciadto podzielić na 4 częsci; do pierwszej dodać kisiel cytrynowy,do drugiej kisiel wiśniowy,do trzeciej mak a do czwartej kakao-i wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę o wym 25/30 wyłożyć papierem i wylewać na srodek blaszki po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta i robić tak to wyczerpania każdego z ciast. Ciasto piec ok 60 min temp 180*C. Gdy ciasto ostygnie przekroić na pół.

    Krem;
    Galaretkę truskawkową,agrestową i brzoskwiniową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Gdy stężeje pokroić w kostkę. Natomiast galaretki cytrynowe rozpuścić w szklance wody. Ubić śmietanę z cukrem i dodać do niej tężejącą galaretkę. Do gotowej masy dodać pokrojone galaretki i wymieszać. Gotową masą przełożyć blaty ciasta. Włożyć do lodówki . Smacznego

Porady

Ciasto smakuję najlepiej następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować