Truskawowe crumble

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Apetyczny deser z ulubionymi owocami.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 500 gramów
    - cukier: 4 łyżki
    - ocet balsamiczny: 1 łyżeczka
    - mąka orkiszowa: 150 gramów
    - cukier: 75 gramów
    - masło: 75 gramów
    - płatki owsiane lub orkiszowe: 3 łyżki
    - lody waniliowe (opcjonalnie): 1 łyżka

Truskawowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić. Żaroodporne foremki wysmarować masłem i wrzucić truskawki. Posypać cukrem i skropić octem balsamicznym. Do miski wsypać mąkę, płatki i cukier, dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce zimne masło. Rozetrzeć rękami aż ciasto nabierze kształtu "grudek". Truskawki posypać kruszonką i piec w 180 stopniach około 20 minut. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy