Tort smakuje rewelacyjnie! Polecam w ten właśnie sposób podać popularne rolowane naleśniki!! Z pewnością domownicy będą go zajadać z „wilczym apetytem”
Składniki:
Patelnia o średnicy około 24 cm
Ciasto:
• 1,5 szklanki mąki,
• Około 2 szklanki mleka,
• 2 duże jajka,
• 2 płaskie łyżki cukru,
• 1 łyżka oleju,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
• Około 500 g białego sera ( najlepiej mielony),
• Ok. 3 łyżki cukru do smaku,
• 2 żółtka,
• 1 cukier waniliowy,
• Około 300 g truskawek,
• O,5 tabliczki mlecznej czekolady do dekoracji
Truskawkowy tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy.
2.Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzany olej i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
3.Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier, żółtka oraz cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy całość. Jeśli ser jest twardy można dodać 1-2 łyżki mleka.
4.Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
5.Usmażone naleśniki przekładamy przygotowanym serem i pokrojonymi truskawkami. Po nałożeniu warstwy sera na pierwszy naleśnik wykładamy na niego po kilka połówek truskawek.
Tak postępujemy do wyczerpania składników.
Na gotowym torcie układamy kilka truskawek. Całość polecamy rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze