Pyszne i orzeźwiające ciacho.! Obowiązkowe w sezonie truskawkowym. Oprócz dogadzania sobie poprzez jedzenie słodkiego, dostarczamy swojemu organizmowi także porcję białka, wapnia i witamin.
3 godz.
Składniki:
BISZKOPT:
5 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
275 g twarogu tłustego
400 ml kefiru
200 g truskawek
5 łyżek cukru
20 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku
MASA GALARETKOWA:
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 700 ml wrzątku
100 g truskawek
MASA ŚMIETANOWA:
500 ml śmietany 30%
3 śmietan-fixy
2 cukry waniliowe
łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzątku
kilka truskawek do dekoracji
Truskawkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT -Białka ubijamy z cukrem na gładką i gęstą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na nasmarowaną tortownicę i pieczemy w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
2.MASA SEROWA - wszystrkie składniki miksujemy na jednolitą masę, na koniec dajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia np. żeby było szybciej - do zamrażarki.
3.MASA GALARETKOWA - galaretki rozpuszczamy we wrzątku, chłodzimy do lekkiego stężenia - np. w zamrażarce.
4.MASA ŚMIETANOWA - wszystkie składniki ubijamy na gęstą masę, na koniec dajemy żelatynę i miksujem,y przez chwilę.
5.Na biszkopt wykładamy tężejącą masę serową, na nią układamy kawałki truskawek lekko dociskaj ąc, wkładamy do lodówki aby masa bardziej zastygła.
6.Na masę serową wykłádamy tężejącą masę galaretkową, wkładamy do lodówki aby mocniej zastygła.
7.Na wierzch wykładamy masę śmietanową, wygładzamy ciasto i dekorujemy truskawkami.
Komentarze