Truskawkowy sernik na zimno z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć dno tortownicy.
Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku 170 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do stężenia.
Gdy już lekko stężeje dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać, można użyć miksera.
Truskawki umyć i przekroić na pół. poukładać na brzegu tortownicy, a na środek wylać masę serową i rozprowadzić po całej powierzchni.
Odstawić do lodówki.
Galaretkę w kolorze różowym rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu i lekko tężejąca wylać na masę serową.
Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone.
Na wierzchu sernika ułożyć całe truskawki, a pomiędzy przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić kleksy z masy śmietanowej.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze