Truskawkowy sernik na zimno z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

I jak tu nie kochać truskawek :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 15 herbatników petit beurre
    2 łyżki masła
    1 galaretka truskawkowa
    400 g serka homogenizowanego waniliowego
    1 galaretka różowa
    truskawki
    200 ml. śmietanki 30 %
    1 łyżka cukru pudru
    100 g serka mascarpone

Truskawkowy sernik na zimno z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć dno tortownicy.
    Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku 170 stopni.
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do stężenia.
    Gdy już lekko stężeje dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać, można użyć miksera.
    Truskawki umyć i przekroić na pół. poukładać na brzegu tortownicy, a na środek wylać masę serową i rozprowadzić po całej powierzchni.
    Odstawić do lodówki.
    Galaretkę w kolorze różowym rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu i lekko tężejąca wylać na masę serową.
    Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone.

    Na wierzchu sernika ułożyć całe truskawki, a pomiędzy przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić kleksy z masy śmietanowej.
    Przechowywać w lodówce.

Porady

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy