Sernik ten jest mocno truskawkowy , masa serowa jest zrobiona z serka truskawkowego i musu truskawkowego , co dało nam intensywnie truskawkowy smak . Polecam !
Truskawkowy sernik na zimno z serka homogenizowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia .
Oddzielamy białka od żółtek . Białka ubijamy na sztywną pianę . W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym , dodajemy żółtka , a następnie dodajemy serek . Dobrze mieszamy .
Żelatynę zalewamy zimną wodą , mieszamy i odstawiamy by napęczniała . następnie rozpuszczamy w gorącym mleku . Odstawiamy do lekkiego przestudzenia .
Mus truskawkowy przygotowujemy ucierając truskawki za pomocą blendera na gładką masę .
2.Do masy serowej dodajemy ostudzoną żelatynę , miksujemy . Następnie dodajemy cały mus truskawkowy , łączymy . Na końcu delikatnie mieszamy całość z ubitymi na sztywno białkami .
Tortownicę wykładamy biszkoptami i wylewamy na nie masę serową .
Uwaga ! Aby zapobiec wypływaniu biszkoptów na wierzch masy serowej należy spód formy wysmarować masłem , lub na masę serową wylać trochę masy serowej mocno ją schładzając , a następnie wlać resztę masy .
Gdy masa truskawkowa stężeje dekorujemy wierzch pokrojonymi truskawkami oraz tężejącą galaretką .
Komentarze